Commerciële Arbeidsbemiddeling september 2018 nieuwsbrief
Onbedoeld betuttelend

In het nieuws en in de publieke discussie: het grote aantal vrouwelijke deeltijdwerkers in Nederland.

Een discussie die soms onbedoeld betuttelend is. Lees bijvoorbeeld de woorden van minister Ingrid van Engelshoven in een persbericht:

“De hoge arbeidsparticipatie onder Nederlandse vrouwen is een mooi gegeven, sinds de jaren ’70 is dit flink toegenomen. Alleen lijkt het erop dat we blijven hangen in het model van toen, waarbij vrouwen te vaak kiezen voor een kleine deeltijdbaan. Belangrijk daarbij is dat we de vraag stellen of dit wel een vrije keuze is.”

Worstelingen op het werk heeft iedereen. Maar de worstelingen van mannen zijn heroïsch en de worstelingen van vrouwen problematisch.

In haar column van deze maand pleit collega Carin Veders er voor om, als het gaat om werkende vrouwen, de blik te verplaatsen van macroniveau naar microniveau. Van de verondersteld ambitieloze parttimer van de statistieken naar de hardwerkende, maar bescheiden multitasker van de werkelijkheid.

Wijze woorden, het lezen waard.

Niks mis met een 'balanstrutje'
Carin Veders

Regelmatig worden er bij Matchpartner columns geschreven over uiteenlopende onderwerpen.

Ditmaal schrijft Carin Veders over de vele, vele meningen over vrouwen die parttime werken versus de dagelijkse realiteit.

"En ja hoor, daar komen ze weer uit alle hoeken en gaten, de criticasters van parttime onder-hun-niveau-werkende vrouwen. Zij weten de verspilling van vrouwelijk talent goed te becijferen, maar toch vind ik dat ze niet de kern raken. Misschien gebruiken de meeste vrouwen wel degelijk hun volle potentieel.

Aanleiding voor de consternatie dit keer: een aantal rapporten in opdracht van de overheid die gaan over ‘de keerzijde van parttime werk’. Onder andere één van het McKinsey Global Institute, waarin de harde feiten nog eens op een rijtje worden gezet.

Al enige tijd zijn de Nederlandse vrouwen hoger opgeleid dan de Nederlandse mannen. Ze scoren hoog als het gaat om inzet en ambitie, maar kiezen -zelfs zonder dat er kinderen in het spel zijn- voor een parttime baan. 230.000 vrouwen zouden financieel zelfstandig zijn als zij gemiddeld tussen de twee en vijf uur per week meer zouden werken, berekent McKinsey."
Lees meer

 
Top 10 vacatures

Intercedent (e) - Den Haag Details
Consultant Arbeidsbemiddeling - Dordrecht Details
Traineeship in het sociaal-maatschappelijk terrein - Leiden Details
Consultant Arbeidsbemiddeling - Utrecht Details
Consultant arbeidsbemiddeling - Leiden Details
Regiomanager - Regio Rotterdam Details
Accountmanager New Business Uitzendbranche - Den Haag Details
Consultant Techniek (Nationaal & Internationaal) - Den Haag Details
Sales Consultant | HR, ICT en Finance - Rotterdam Details
Accountmanager Bouw - Groningen Details

Bekijk hier alle vacatures
Nieuws uit jouw vakgebied

Wat staat er in de troonrede over flexwerk en de arbeidsmarkt en hoe reageren de sociale partners en relevante organisaties op de plannen van het kabinet voor het komende jaar? Lees meer

Het gaat economisch voor de wind en de uitzendsector profiteert daarvan. Het aantal banen in de uitzendbranche groeit het hardst van alle sectoren. Het UWV heeft voor Flexmarkt de feiten en actuele cijfers op een rij gezet. Lees meer

Het marktaandeel van MBO-vacatures is de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen. In het afgelopen kwartaal werd er in meer dan de helft van de online vacatures gevraagd naar vakmensen met een diploma op MBO-niveau. Het marktaandeel hoger opgeleiden op de vacaturemarkt daalt. Lees meer